منبع: مرکز اطلاعات فنی ایران
یک متخصص تغذیه گفت: مصرف نانهای تخمیر نشده بهدلیل داشتن مادهای به نام فیتات، مانع جذب مواد معدنی بهخصوص «روی» و موجب کوتاهی قد میشود.
غلات بهعنوان تأمینکننده انرژی، دارای قسمتی از پروتئینها و برخی ویتامینها و مواد معدنی ضروری هستند اما مشخص شده مصرف نانهایی که آرد آنها بهخوبی تخمیر نشده است بهدلیل وجود مادهای به نام فیتات در پوسته غلات مانع از جذب مواد معدنی بهخصوص روی و کوتاهی قد میشود.دکتر ربابه شیخ الاسلام، متخصص اپیدمیولوژی در این خصوص میگوید: نان کامل یعنی نانی که از آرد گندم بدون سبوسگیری تهیه شده باشد. ما در کشورمان بخشی از سبوس را میگیریم ولی آرد مصرفی در تهیه نان سنگک و بربری نسبت به نانهایی که به غلط نان فانتزی لقب گرفتهاند سبوس بیشتری دارد. متأسفانه این نانهای خوب ایرانی اغلب در نانواییهایی نامناسب و گاهی کثیف تولید میشوند.از طرف دیگر نانهایی که در شرایط بهداشتی تهیه میشوند اغلب آرد سفیدند که از نظر تغذیهای مناسب نیستند چون آرد سفید سبوسگیری شده و ارزش غذایی خود را از دست داده است.بنابراین اگر از نانواییهای سنتی نان میخرید، مراقب باشید نانوایی تمیز باشد، کارگران روپوش پوشیده و نظیف باشند و شرایط نانوایی بهداشتی و حداقل از منظر بیرونی که شما قادر به دیدن آن هستید پاکیزه باشد.نانهای صنعتی اغلب در شرایط بهداشتی تهیه میشوند. اگر آرد آنها سبوس دارباشد رنگ تیرهای دارند و اغلب روی بسته بندی آنها باید تاریخ تولید و میزان سبوس یا تهیه شده از آرد کامل ذکر شده باشد. نانی را بخرید که مشخص باشد کجا تهیه شده و در حقیقت شناسنامهدار باشد. نانهای بیهویت در مکانهایی تهیه میشوند که از چشم مامورین نظارتی مخفی هستند.به گفته وی، نان تازه داغ است و انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپکزدگی و تشدید ضایعات میشود و مصرف آن ممکن است بیماری گوارشی ایجاد کند.بنابراین با جابهجاکردن بگذارید نانها کاملا خنک شوند. نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوعتر و ماندگارتر خواهد بود.
چند نکته مهم:
- از خوردن نان سبوس دار در وعدههای غذایی خود غافل نشوید. مصرف نان سبوس دار در هر وعده غذایی 30تا40درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و گوارشی را کاهش میدهد. خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون میشود.
- نانهای تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نانهای سفید و روشن دارند.
- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع میکند.
- از حمل نان در لابه لای ورقههای روزنامه خودداری کنید.
- هیچ نوع نانی را داغ در کیسه پلاستیک نگذارید. در مجاورت نان داغ، مواد سمی از پلاستیک به نان منتقل میشود.